När det slutar handla om politik

I vissa lägen slutar det handla om politik, i vissa lägen slutar argumenten att handla om hur många asylsökande Sverige procentuellt skall ta emot, hur många som skall få möjligheten och tryggheten att kunna återuppbygga sina liv här. Vid en punkt börjar det handla om människosyn, om alla verkligen skall anses ha ett lika värde.

Det finns en gräns där argumenten inte kan förklaras på annat sätt än att vissa människor skall anses ha ett lägre människovärde. Socialdemokraterna står där nu, och tittar rakt ner i avgrunden, människoföraktets bottenlösa mörker. De står där nu och förklarar bland annat att barn – BARN – som pr. definition inte själva försatt sig i sin situation, skall berövas sin skolgång. Något världen gemensamt kommit överens om att är en av alla barns grundläggande rättigheter.

Partiet som säger sig vilja göra FNs barnkonvention till lag verkar inte ha lyckats läsa genom hela dokumentet. Partiet med slogans som ”alla skall med” vill alltså förvägra barn som befinner sig i Sverige möjligheten att lära sig läsa och skriva. Barn från familjer som antingen är för rädda eller för fattiga för att resa hem efter att de inte beviljats uppehållstillstånd skall alltså i Sverige riskera växa upp som analfabeter. De barn, som är några av de som mest behöver den tryggheten och normalitet som skolan kan erbjuda skall inte längre vara välkomna dit. För att de, enligt Socialdemokraterna, inte har rätt att ta del av vår välfärd.

Klumpen som bildar sig i bröstet gör så jag har svårt att andas.

Jag har tre barn. Min äldsta började skolan i höstas. Glädjen han kommer hem med varje dag. Hur han stolt berättar vad han gjort i skolan. Euforin när han lyckades knäcka koden och började läsa. Hur han nu sitter nära, nära sina småsyskon och läser högt ur Bamsetidningar. Om min familj levde under andra omständigheter är allt detta kunskap Socialdemokraterna skulle förvägra honom. Han skulle vara dömd att förlita sig på det vi som förälder skulle kunna förmedla till honom. Dömd att om han nu någon gång i framtiden skulle hitta ett hem i ett land som tolererade hans närvaro börja med att läsa in grundskolan om han hade någon som helst ambition om att få ett jobb eller läsa vidare. I värsta fall skulle han dömas att leva hela sitt liv som analfabet.

”Alla skall med” skriker Socialdemokraterna på 1 maj, och vill göra FN:s barnkonvention till lag för alla. Alla vill säga, utom just dom.

Jag vet att vi är många, och vi måste mobilisera nu. Vi är rektorer med civilkurage att välkomna alla barn i våra skolor. Vi är lärare, skolsköterskor, kuratorer och har hundra andra yrken och vi är aktivister. Aktivister med möjlighet att skaffa skollokaler, skramla fram pengar, skaffa skolskjuts.

Vi måste mobilisera – för vi vet att alla barn har rätt till skolgång. Vi måste mobilisera – för vi vet att när samhället sorterar oss i ett vi och ett dom och ger oss rättigheter därefter så är katastrofen nära..

Vi måste kämpa. För jag står inte ut att titta på mina tre barn där med Bamsetidningen i soffan i vetskapen om att möjligheten att själv läsa en serietidning snart kommer vara ett privilegium förunnat endast vissa barn i vårt samhälle.

Vi måste mobilisera och vi måste rösta bort Socialdemokraterna – för partier som börjar tumma på de mänskliga rättigheterna har historien visat oss att det är för farligt att ha kvar.

 

/Hanna Höie

begc3a5vad-men-fattig

Ett litet minne från den gång i tiden Socialdemokraterna tyckte alla var värt möjligheten att få gå i skolan

Efter hård kritik i sociala medier skrev migrationsminister Heléne Fritzon följande på Facebook:

”Däremot finns det inget förslag vad gäller att neka papperslösa barn skolgång och vi har inga planer på det. Men de principiella resonemangen är viktiga. Välfärden i Sverige är till för våra medborgare och de som har laglig rätt att vistas i landet”.

Detta trots statsministerns uttalanden på dagens presskonferens om papperslösa barns möjlighet att gå i skolan.

Vi får väl hoppas att socialdemokraterna tar sitt förnuft till fånga – men när en läser övriga punkter i deras migrationspolitiska program framkommer det tyvärr inte som särskilt troligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s