Korvkö

”Akta dig så hon inte tar både barnen och cykeln.” Den medelålders mannen bakom mig i korvkön flinar mot mig när jag vänder mig om och tittar mot lådcykeln. Där står Maria, som hon så ofta gör, och gullar med mina tre barn.

Försöker komma på ett fyndigt svar, men arbetsdagen har varit för lång, hämtningen för stressig og hungern är för stor för att jag klarar av att pressa fram annat än ”Vadå, vi är vänner. Jag har känt henne i flera år. Hon får både låna cykel och barn så mycket hon vill.”Gubben inser någonstans att han gjort bort sig. ”Jag skoja bara, ja du vet hur dom kan vara” svarar han. Jag får fortfarande inte fram ett vettigt svar utan går bort till barnen och Maria igen. Hon ser ledsen ut, även om hon inte förstått ordagrant gick det inte att missa vad han menade. ”Bry dig inte om idioter” säger jag och ger henne en kram.

”Det här är Maria” borde jag sagt, ”Maria som försörjer både barn och barnbarn. Maria som har sett mina barn växa upp. Som följt mig genom graviditet och spädbarnstid. Som sett mig springa i panik till barnakuten och leka med mina ungar i parken. 

Det här är Maria” borde jag sagt ”Jag har träffat hennes man och son, har pratat med henne om hennes döttrar, mamma och barnbarn. Det här är Maria som alltid frågar vart jag varit när vi inte setts på ett tag. Maria som trots att hon tiggar ihop till födan alltid har en liten godsak i fickan till ett hungrigt barn, eller som just då, innan du vräkte ur dig din rasistiska skit, såg hur stressad jag var och frågade om hon skulle leka lite med barnen. 

Dig däremot, du surgubbe i korvkön, dig har jag aldrig sett. Dig skulle jag aldrig låta komma i närheten av mina barn”

Allt det borde jag sagt, för att sen ge honom en på käften för att lära mina barn att vi står upp för varandra vi grannar. 

Hoppas vi träffar på varandra där i korvkön igen. Nästa gång kommer jag vara redo!

/Hanna Höie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s