Vem skall ge oss andrum nu?

Så är den strypt, vägen in i Europa, möjligheten att få stanna i Sverige. Migrationsverket förväntas uppdatera sin flyktningprognos för 2016 till ungefär 35000 personer. Den lägsta siffran sedan 2011. Hur prognosen blir för 2017, då den mer restriktiva flyktingpolitiken gäller hela året, det kan vi endast gissa.

Frågan återstår, när asylsökande inte längre kommer hit, vem skall vi skylla på då?

Det är under press som sprickorna i fundamentet börjar synas, det är då de växer. Problemet är inte skiftningarna i jorden, de har alltid funnits, kommer alltid finnas, problemet är hur huset är byggd.

De senaste 20 åren har välfärden i allt snabbare takt raserats. Skolor, sjukvård, äldreboenden, allt har offrats på nyliberalismens heliga altare. Våra politiker har monterat ned den offentliga sektorn, privatiserat allt som det finns möjlighet att krama en skattekrona ur, gång på gång sänkt skatterna för den rikaste delen av befolkningen. Vi lever i år 2016 och i våra storstäder råder det bostadsbrist som om det vore 1899. Här ökar inkomstklyftorna snabbare än något annat land i västvärlden. Här finns inte mycket av ”den svenska modellen” kvar.

Detta är vårt fundament, gammalt, sprucket, långsamt sjunker det allt djupare ner i gyttjan.

Att Sverige, ett av världens rikaste länder, står utan infrastruktur att hantera att 163.000 människor kommer hit under ett år – det är systemkollaps. Men den är vår egen, made in Sweden, lika svensk som midsommar, sill och nubbe.

EU befinner sig i en ännu större kris, där var fundamentet svagt från början, där finns nästan inget kvar. Eu har över 500 miljoner invånare, och kan ändå inte hantera att det kommer en miljon människor hit under ett år. Det är ca 0,2 % av EUs befolkning. EU kan inte hantera en befolkningsökning på 0,2%. En flyktingström som det dessutom inte vore så svårt att förutse. Det får mig att bäva för vad som händer om det blir kris i EU på riktigt.

Våra samhällen faller isär. Det är läge att tala om kollaps. Men det är inte flyktningar som orsakat den. Flyktningar kanske satte lite press på Sverige under några månader, gjorde att några fler av fundamentets sprickor blev synliga, men de är inte arkitekterna bakom vår långsamma förfall. De gör inte heller någon större skillnad, sprickorna fanns där ändå.

Nu kommer dem inte mer, de som fått bära hundhuvud för vårt samhälles misslyckanden. Ett tag till kommer det vara rumsrent att skylla på de som nyligen tagit sig hit. Det kan fortfarande vara deras fel att det inte går att få tid på vårdcentralen, att man inte får bostad, att kommunens budget går i minus, att unga kvinnor tafsas på i offentliga miljöer eller att resultaten är så dåliga i den svenska skolan. Ett tag till. Frågan jag ställer mig är vem som skall ge oss andrum sen? Någon står näst i kön.

Muslimer

Långtidssjuka

Någon av våra svenska minoriteter

Kommer socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartisterna rösta för lagar som tar ifrån dom sina mänskliga rättigheter?

Vårt samhälle kollapsar, vi är beroende av att skylla på den andre, för det här kan inte vara vårt eget fel. Nu måste snart syndabocken bytas ut. Vem blir nästa grupp ut?

Håll emot nu mina vänner. Håll ut och håll emot.

/Hanna Höie

scapegoat_postcard-r44cfb9a06e1c42548c21c62eea66ce62_vgbaq_8byvr_512

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s