Årets ljusaste natt

Denna natt är årets ljusaste natt. Denna natt dansar älvorna på ängen. Denna ljusa, förtrollade natt då allsköns småknytt kryper fram ur dimmorna. Natten då vi går mot mörkare tider.

Jag sitter vaken, kan inte sova en natt som denna.

Jag hoppas alla gummiflottar som ger sig ut i natt kommer fram. Hoppas midsommarnattens alla småknytt står på deras sida, att älvornas dans leder dem säkert hit. Men jag vet att så kanske inte är fallet, och jag vet att denna natt, eller nästa eller någon av de oräkneliga nätterna som ligger framför oss kommer ljus efter ljus att släckas.

För detta är natten då vi går mot mörkare tider.

Jag vet inte om det var ett medvetet val från Riksdagen att rösta genom den nya asyllagen just denna årets ljusaste dag. Tror inte det, snarare var det väl så att lagen skulle forceras genom innan det var dags för semester.

Nu skall de softa lite, våra riksdagsledamöter, njuta av den svenska sommaren, spendera lite tid med familjen, spela spel med barn och barnbarn, bygga sandslott, gå på skogspromenader. Eller kanske åka utomlands? Med både pass och papper ligger världen öppen.

Jag hoppas att de då och då stannar till, vaknar om natten, att sommarnattens alla småknytt tvingar dem minnas. Minnas att under denna den ljusaste av årets dagar valde de så att släcka ljuset för så många.

I dag släcktes hoppet för de som redan kommit hit och som nu förstår att familjen inte kommer efter. De som var på väg, och nu inser att flykten inte har ett slut. De som tvingas sätta sina barn i gummibåtarna på Medelhavet eftersom det inte längre går att skicka en vuxen i familjen före. Denna dag då Sverige valde att splittra familjer och låta barn drunkna. Denna förtrollade natt.

Jag vet de kommer minnas den, denna ljusaste av nätter, miljöpartisterna, socialdemokraterna och moderaterna. De vet att i natt fick de blod på sina händer. 

Båtarna kommer snart lägga ut på sin färd, jag hoppas vattnen är lugna. Ber en stilla bön om att älvorna leder dem säkert hit.

Detta är årets ljusaste natt, natten då vi går mot mörkare tider.

/Hanna Höie

alvor

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s