Till Stefan

sossar_old1-450x600

Hej, jag sitter här vid frukostbordet och läser ditt debattinlägg i Aftonbladet Stefan Löven. Vet inte om det är senaste nätternas sömnbrist som är den utlösande faktorn eller om måttet helt enkelt just nu blev rågat, men känner att mitt välbehövliga kaffe fastnar i halsen. Vi måste prata om detta.

Stefan, du skriver om svenska värderingar, om att vi alla skall bidra till samhället vi lever i. Alla vill säga de som lever i en utsatt position. När du listar problemen som samhället måste ta itu med talar du om brottslighet. Men inte är det överklassens skattefiffel du talar om, utan om ungdomar i utsatta områden. Långtidsarbetslösheten är ett annat, problem, trångboddhet, dåliga resultat i skolan och bristande demokratiska värderingar. Ingenstans beskriver du problemen i den andra ändan av samhällsskalan.

Det är den arbetslöse som är problemet, inte företagen som pressar produktionen, som låter de med jobb slita ut sig. Företagen som inte tar något samhällsansvar. Problemområdena är som alltid områden med låg inkomst. Problemförorterna är Rosengård, Angered och Husby, aldrig ett vitt Djursholm med låg skattemoral.

Du skriver ”den som gör sin plikt kan också kräva sin rätt.” Det blixtrar framför mina ögon när jag läser det. Tänker på min lotsasbrosa, död sedan mer än 10 år tillbaka. Hur han levde på gatan, hur han dog i en överdos. Hur heroinet tog honom långt innan han ”gjorde sin plikt”. Vilka rättigheter skulle han ha i ditt samhälle Stefan?

Jag skulle gärna fråga dig vilka rättigheter riskkapitalbolag som tar ut skattepengar i vinst från våra vårdcentraler, äldreboenden, LSS bostäder och skolor för att placera dom i skatteparadis har? Hur gör dom rätt för sig? Vilka rättigheter har skatteplanerarna med sina Panamaföretag? När kommer du säga att dom är en större del av problemet än arbetslösa ungdomar i förorten? Jag tror det är många som skulle behöva höra dig säga det Stefan, alla dom som har en så lång kamp framför sig för att få bli en av dom med möjlighet att ”göra rätt för sig” att det oftast känns omöjligt.

När kommer du och resten av regeringen göra en åtgärdsplan mot de som suger ut vinster av våra skattepengar? Vi skulle behöva det Stefan, att få bygga ett samhället med våra skattemedel snarare än att bygga privata förmögenheter.

Du talar om den Svenska modellen Stefan, och jag undrar, vad det är? Att vara det enda land i världen utan ett tak på vilken vinst företag kan ta ut ur den skattefinansierade skolan? Att vara det landet i västvärlden med snabbast ökande klassklyftor? För det är den svenska modellen som är vår Stefan. Vi som växt upp på 90- talet, vi som fick vår första fasta anställning när vi var 35, om vi lyckats få den än, vi vars barn nu skall gå i det nyliberala paradis som utgör den svenska skolan.

Och, förlåt min okunskap, men snälla, snälla, kan du förklara för mig vad som är så svenskt med att inte vilja bo trångbodd i ett samhälle med låg kriminalitet, goda skolor och låg arbetslöshet? För när du kallar detta svenskt Stefan så säger du också att alla som inte lyckas här, alla som bor trångbott, alla som hamnar utanför arbetsmarknaden och de som inte klarar gymnasieskolan är mindre svenska än dig.

När du klassificerar det allmänmänskliga som något särsvenskt klassificerar du också alla som inte har sina rötter här som väsensskilda från oss, som andra varelser. När du beskriver det allmänmänskliga som något svenskt beskriver du också alla med rötter någon annan stans i världen som ett hot, ett hot mot det svenska.

Du är socialdemokrat Stefan, jag ber dig komma ihåg vad ni en gång stod för. Jag ber dig se över din problemformulering. Den vägen du tar nu Stefan kommer endast leda till obördiga, bruna träskmarker.

Jag hoppas du tycker för mycket om Sverige för att låta det hända.

/Hanna Höie

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s