Ingen är en bättre rasist än rasisterna

Satt uppe lite extra under gårdagen. Följde den danska valvakan. Borde egentligen veta bättre, hade på känn att det skulle bli deprimerande, riktigt deprimerande. Hade tyvärr rätt.

Dansk Folkeparti som Danmarks andra största parti, det överlägset största konservativa paritet. Det betyder ministerposter i en kommande konservativ regering. Ministerposter och inflytande som kommer användas till att lyfta deras kärnfråga, att minska invandringen kosta vad det kosta vill. Ett parti som gång på gång har visat att de är villiga att hålla en var politisk fråga som gisslan för att tvinga genom en allt mer restriktiv migrationspolitisk kommer nu ingå i den danska regeringen.

Ledsen är jag, men inte förvånad. Dansk Fokeparti har knappast behövt slå in stängda dörrar under den här valkampanjen. Socialdemokraterna började redan i mars lägga grunden för Dansk Folkepartis valframgång med sin reklamkampanj där de tapetserade Danmark med budskapen ”Kommer du till Danmark, skal du arbejde” och ”Stramme asylregler och fler krav till invandrare”. En reklamkampanj jag skrev om i här. I sin rädsla att förlora röster till det rasistiska partiet högerut fokuserade de helt och hållet på deras kärnfråga.

Den danska högersidan hakade på, de ville ju också locka Danmarks rasistiska väljare. Ett av danska Venstres stora valfrågor var hur Socaildemokraterne har gjort Danmark attraktivt för invandrare. Venstre var det paritet som backade mest under gårdagens val, minus hela 7,2 % sedan valet för fyra år sedan.

IMG_1290-510x340

Att försöka locka rasistiska väljare är tyvärr inte unikt för Danmark, även här hemma ser vi hur de olika, särskilt borgerliga, partierna tävlar i att komma med utspel där de vill ”diskutera invandringen”. En diskussion som tyvärr nästan alltid har rasistiska förtecken, som handlar om vad invandringen ”kostar” snarare än hur lönsam den är. En diskussion som ständigt gräver ner sig i problemen med integration, snarare än att fokusera på hur många vi är som ser vår kultur, vårt samhälle och våra liv berikas av de som kommer hit från världens olika hörn.

Invandrings- och migrationspolitisk har gått från att ses som en rätt oviktig politisk fråga innan valet i september till att anses vara allt viktigare för svenska väljare. Från att tycka att skola, arbetsmarknaden, sjukvård, miljö och ekonomisk politik är det viktiga glider allt fler svenska väljare över till att tycka invandringen är den viktigaste politiska frågan i dag. Mycket tack vara att partierna på högerkanten numera verkar köra nån tävling i olika ”invandringskritiska” utspel med ursäkten att vi ”måste ta debatten”.

Den rasistiska dimridån ligger inte endast tjock över Danmark, den drar också in över Sverige. Varför diskutera hur vi vill att vårt samhälle skall vara, hur vi vill att våra resurser skall fördelas, hur vår utrikespolitik skall utformas eller hus Sveriges finanspolitik skall föras när vi kan diskutera några tusen människor hit eller dit och fokusera på någon skum källarmoské i ett miljonprogramsområde.

Hoppas valet i Danmark blir en ögonöppnare för Sveriges olika politiska partier. Hoppas partisverige börjar inse att en rasistisk debatt inte endast lockar en och annan rasist att byta parti, utan att den faktiskt skapar just rasism. Hoppas de inser att genom att unisont börja ”ta debatten” gör en ointressant fråga till politiskt sprängstoff. Hoppas både höger och vänster inom den svenska partivärlden inser att de måste driva sina egna politiska frågor, inte Sverigedemokraternas. Hoppas att de efter gårdagens val i Danmark inser att genom att föra någon annans politik får man inga fler röster. Hoppas de inser att ingen kan vara en bättre rasist än just rasisterna.

Dansk Folkepartis slogan under den här valrörelsen var ”Du ved, vad vi står for” de behövde aldrig säga mer än så.

/Hanna Höie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s