Extremvänstern – Tantfraktionen: Vägen in (det extremistutredningen missat)

Under gårdagen fick vi ta del av Den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism nylanserade hemsida. Den är producerad inom ramen för Regeringens nationella handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism.

Tyvärr verkar utredningen bakom hemsidan ha sina brister. Men vi kan avslöja att det även finns miljöer som döljer sig inom extremvänstern utredarna helt missat.

Därför vill vi nu presentera Extremvänstern – Tantfrakttionen

Vilka lockas till miljön?
Många aktivister på den civilkuragebejakande extrema vänsterkanten är i övrigt skötsamma tanter som klarar av jobb, familj och livet i övrigt. Det kan det vara en förklaring till en del av vuxenvärldens mer eller mindre överslätande attityd till att de finns i en extremistmiljö.

De frågor som extremvänstern brinner för har ibland starkt stöd i det vanliga samhället, vilket kan bidra till att avståndstaget inte blir lika markant. Det är metoderna snarare än inriktningen som ifrågasätts.

För en del tanter är det spänningen och adrenalinkickarna som långa möten, flygbladsutdelningar och praktiskt solidaritetsarbetet ger som lockar. Detta är inte unikt för den vänsterextremistiska miljön. Men den erbjuder kanske i ännu högre grad än andra extremistiska miljöer en identitet för tanter som har ett engagemang i frågor som intresserar många, och en frustration över att förändringarna går så långsamt. De vill gärna se en förändring innan de dör.

Kännetecken
Extremvänstern – Tantfraktionen kan beskrivas som ett tantfenomen. Rekrytering sker framförallt där tanter finns, vanligast är i att ideologin sprids på lekplatser när förälder eller mor-och farförälder träffas med barn, i samband med hämtning och lämning på förskolor och skolor, genom fikaraster på på jobbet eller genom kompisar on- och offline.

Extremtant
Extremtant

Att en tant börjat anamma en viss klädstil eller politiska åsikter behöver inte betyda att han eller hon är på väg in i en våldsbejakande miljö. Snarare är det synen på civilkurage som acceptabel metod som är kännetecknande. Det är sådana dogmatiska uttryck som kan tyda på att en tant är på väg in i eller redan befinner sig i den autonoma miljön.

Att en tant börjar umgås med andra tanter inom den här extremistmiljön kan också vara ett tecken. Men det kan vara svårt för omgivningen att känna till. Anhöriga till tanter som visat civilkurage vittnar ofta om att de uppfattat sin anhöriges umgänge som bra. Tantens umgänge i extremistmiljön kan bestå av tanter och farbröder som är etablerade och framgångsrika.

Att som tant ta steget in i en civilkuragebejakande vänstermiljö behöver därför inte heller uppfattas som särskilt stort eller stigmatiserande. Autonoma grupperingar samarbetar ibland med etablerade organisationer och det förekommer att de tillåts ha möten i kommunala fastigheter.

Vem går med?
Enligt vissa forskare och SÄPO är det i regel unga, oftast i övre tonåren eller strax däröver som rekryterad till den autonoma miljön. Detta beror på en vanlig missuppfattning. Extremvänstern – Tantfraktionen finns över allt, men kan vara svåra att upptäcka då de utåt maskerar sig som alldeles vanliga tanter.

Enligt statistik från Säkerhetspolisen är genomsnittsåldern för personer från den autonoma miljön som begår sitt första politiskt motiverade brott i Sverige 20 år. Mycket få brott begås av personer över 30 år. Denna statistik visar tydligt hur vanligt det är att Extremvänstern – Tantfraktionens medlemmar kommer undan med sitt civilkurage.

Den autonoma miljön fungerar därför som en gemenskap av och för tanter, där kläder, musik, kamratskap, syjuntor och barnpassning spelar minst lika stor roll som ideologi och politisk kamp. Miljön är en permanent livsstil med politiska influenser från lite olika håll. Dold bakom missuppfattningen att ungdomar som lockas till den autonoma miljön när de blir äldre och skaffar familj och jobb lämnar politiken kan tanterna inom extremvänstern lugnt fortsätta sitt subversiva arbete mot rasism, nazism, sexism, homofobi, för en bättre miljö och djurens rättigheter.

/Extremvänstern – Tantfraktionen

 

För mer om Tantfraktionen se:

https://www.facebook.com/Tantfraktionen

 

För mer om utredningen om våldsbejakande extremism se:

http://www.aftonbladet.se/kultur/article18660359.ab

http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article18034387.ab

http://www.aftonbladet.se/kultur/article19959409.ab

 

Annons

En reaktion på ”Extremvänstern – Tantfraktionen: Vägen in (det extremistutredningen missat)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s